Kölcsey előtt tisztelegtek

Kölcsey előtt tisztelegtek
A magyar kultúra napja tiszteletére, január utolsó szombatján nyitották meg a Kölcsey Emlékház új, „Boldog az, kinek sok köteléki vagynak az életben” című állandó kiállítást.

A nagy hideg miatt az épületben lévő községi könyvtárban köszöntötte a nagyszámú ünneplő közönséget Farkas Pál polgármester. Ez a harmadik állandó kiállítás Kölcsey gyermekkori lakhelyén, amelyet S. Varga Pál egyetemi tanár nyitott meg. 

A tulajdonosi jogokat gyakorló  Hajdú – Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke Juhászné Lévai Katalin köszöntőjében elmondta: …a korábban látott tárlat felfrissítése, újra gondolása, korszerű szemléletű kiegészítése mára már szükségessé vált, változása megérett. Az ünnepei alkalom tiszteletére emlékérmet adományozott a megyei vezető Nagy Sándornak, aki évtizedek óta részt vesz a falu kulturális életében, jelenleg a feleségével közösen gondnokai a település múzeumainak.

A kiállítást, amelyet támogatott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Petőfi Irodalmi Múzeum valamint a Déri Múzeum is Lakner Lajos a Déri Múzeum munkatársa tervezte és készítette. Benkő Andrea az emlékház program felelőse az emlékházak szerepéről beszélt, s kiemelte, hogy hazánkban hetven – nyolcvan irodalmi emlékház működik, s erre büszkék lehetünk.

A megnyitót kiegészítő kulturális műsor után a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az emlékház falán Kölcsey Ferenc előtt tisztelegve.

Sz.V.É.