Kökény: a mindszenti férfi halálának vizsgálatában nincs helye a politikának

Csak szakértői vizsgálat állapíthatja meg, hogy a mindszenti beteg pénteki halála összefüggésben van-e azzal, hogy a férfit a hódmezővásárhelyiből a szentesi kórházba szállították – mondta a Független Hírügynökségnek szombaton Kökény Mihály. Az ügyben nincs helye politikai nyilatkozatoknak – reagált az MSZP egészségpolitusa arra, hogy Hódmezővásárhely fideszes polgármestere szerint a beteg az egészségügyi reform első halálos áldozata.

A 67 éves mindszenti férfit pénteken súlyos rosszulléttel szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol ellátták, majd továbbirányították a szentesi kórházba. A betegnek a mentőben megállt a szíve, és Szentesen már nem sikerült az életét megmenteni. Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester szerint az április 1-jétől érvényes beutalási rend miatt kellett a férfit a hódmezővásárhelyi kórházból továbbküldeni. A fideszes politikus ezért bejelentést tesz az ügyészségen.

Kökény Mihály szerint szakértői vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, megfelelően jártak-e el az ügyben. Tisztázni kell minden részleteket, egyebek mellett azt, mi volt a férfi rosszullétének oka, illetve azt, hogy a gyógyításhoz megfelelőek voltak-e a körülmények a hódmezővásárhelyi kórházban. Mindezeket az Egészségbiztosítási Felügyelet, illetve az ÁNTSZ vizsgálata derítheti ki, jelen pillanatban nem politikusoknak kell erről véleményt mondani – közölte a szocialista politikus. Az, hogy egy orvosi diplomával nem rendelkező polgármester már az eset kivizsgálása előtt ilyen nyilatkozatokat tesz, azt jelzi, hogy politikai célra használja fel az ügyet – jelentette ki Kökény Mihály.

Azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi miniszterként felmerült Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettesének neve is, Kökény Mihály azt mondta: folyik az esélylatolgatás, de ebben nem kíván részt venni. Az SZDSZ joga, hogy új minisztert jelöljön illetve javasoljon kinevezésre a miniszterelnöknek.