Kóka növelné az óvodai férőhelyek számát és kötelezővé tenné a vállalkozási ismeret érettségit

Kötelező érettségi tantárggyá tenné Kóka János (SZDSZ) a vállalkozási ismereteket és tovább csökkentené az iskolákban követelt lexikális tudás mennyiségét – ez olvasható a liberális elnökjelölt oktatáspolitikai vitairatában, amelyet szerdai sajtótájékoztatóján ismertetett. A tanulmány szerint elnökké választása esetén Kóka szorgalmazná az óvodai férőhelyek számának növelését is, az esélyegyenlőség javítása érdekében.

Kóka János megfontolandónak tart egy olyan elképzelést is, amely a 11. évfolyamtól csökkentené a kötelező tantárgyak számát, így több idő maradna az érettségi felkészülésre és az önálló ismertszerzésre is. Javítani kell szerinte az angol nyelv tanításának helyzetén is, úgy véli 2010 -től alanyi jogon kellene minden középiskolásnak biztosítani a leggyakrabban használt idegen nyelv oktatását. A liberális politikus javítana a posztgraduális és egyébb továbbképzések rendszerén, egy felmérés szerint ugyanis a 25 -65 év közötti korosztály csupán 10 százaléka képzi magát tovább hazánkban, szemben az 31 százalékos uniós átlaggal.

Kóka János oktatáspoltikai vitairatában az óvódai férőhelyek növelését is szorgalmazza, úgy gondolja, minden településen elérhetővé kellene tenni az óvodai szolgáltatást, ott ugyanis még az iskolába kerülés előtt csökkenthető a rosszabb készségű vagy képességű gyerekek lemaradása társaikhoz képest.Sporthírek