Kóka: nincs paktum az oroszokkal, az a vezeték kell, amelyiken jön gáz

Kóka János szerint semmilyen megegyezés sincs Magyarország és Oroszország között arról, hogy az Európai Unió által tervezett Nabucco-gázvezeték helyett mi az orosz Kék Áramlat nevű csővezeték megépítését támogatnánk, megtorpedózva ezzel a közös energetikai koncepciót. A gazdasági miniszter erről hétfőn késő este a Magyar Televízió Az Este című műsorában beszélt, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak az a vezeték kell, amelyiken gáz jön. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a magyar kormány azt szeretné, ha a két projekt versenyezne egymással, és az sem kizárt, hogy a két partner megegyezik egymással és végül egy vezetéken jön a gáz Magyarországra.

Kóka leszögezte, hogy a Nabucco, amely Irán és Azerbajdzsán felől Bulgárián keresztül érkezne Európa szívébe, szép terv 10 éve, de nincs döntés még arról se, ki építené a vezeték megépítését, és ki fizetné ki ezt. Oroszország mindenképpen új útvonalat akar a gáz Európába juttatására, Magyarország számára az a tét, hogy ez ne Szerbián vagy Görögországon, hanem hazánkon keresztül haladjon – mondta Kóka János.

Magyarország két dolgot akar – szögezte le Kóka. Az egyik az, hogy a nem állami, hanem magáncégek által végrehajtandó beruházások versenyezzenek egymással, hogy ne egy szállítótól függjünk. De a legfontosabb, hogy Magyarország azt a vezetékrendszert támogatja, amelyen keresztül gáz jön hozzánk – szögezte le Kóka János.

A gazdasági miniszter kedden találkozik a Magyarországra látogató Andris Piebalgsszal, az Európai Bizottság energetikai biztosával, illetve az azeri nagykövettel.