Kóka : Ne féljünk változni!

Kóka János úgy érzi, a kormány reformlendülete megtorpant, vitalitása mintha lankadna. Az SZDSZ elnöke erről hétfőn beszélt a parlamentben napirend előtt, arra kérve a kormányzatot, hogy határozza meg a további reformok menetrendjét. A miniszterelnök válasz nélkül hagyta az ülésteremben a koalíciós partner felvetését.

Kóka János elégedett azzal, amit a változatások terén a kormányzat ez első tíz hónapban véghez vitt. Szerinte azonban a reformokat mind az oktatásban, mind az egészségügyben mind a közteherviselés átalakítása terén folytatni kell. Sürgette, hogy kezdjenek hozzá az önkormányzati refomokhoz. Mint mondta, a kultúrafinanaszírozás és a közmédiumok állapota még mindig a Kádár-rendszerre emlékeztető. Hangsúlyozta, hogy a szabad demokraták a változtatások folytatásához partnerek.

Bár az SZDSZ elnöke a kormányfőhöz intézte napirend előtt elhangzott szavait, sem a miniszterelnök, sem a kormány más tagja nem regált arra. Kóka nem a miniszteri bársonyszékből beszélt, hanem az SZDSZ frakcióban elfoglalt helyéről emelkedett szólásra.