Kóka: minden olyan tervet támogatunk, amelynek nyomán gáz jön az országba

Magyarország támogatja az EU terveiben szereplő Nabucco gázvezeték megépítését, egyetért ugyanis azzal, hogy csökkenjen a kontinens gázfüggése Oroszországtól – jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter azután, hogy részt vett az Európai Unió energiapolitikájáról és klímastratégiájáról rendezett budapesti konferencián.

A miniszter szerint az is támogatandó, hogy Oroszország más útvonalon is hozhasson gázt Európába, s ez a vezeték érintse Magyarországot. Andris Pielbalgs, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa kijelentette: örömmel fogadta, hogy a magyar kormány támogatja az unió energetikai terveit.

A magyar kormányt az elmúlt időben többször, legutóbb hétfőn a Fidesz részéről érte az a vád, hogy a Nabucco helyett az orosz Kék Áramlat mellett kötelezte el magát, éppen azelőtt kötve paktumot Moszkvával, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön az orosz fővárosba utazik Vlagyimir Putyin elnökhöz.

Magyarország azzal ért egyet, hogy Európa diverzifikálja energiabeszerzését – tette egyértelművé Kóka János. A Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy mindkét gázvezeték megépítése körülbelül 5 milliárd euróba kerül, amelynek egy része hárulna Magyarországra. Ez a két projekt azonban nem a kormányok, hanem a gázüzletben érdekelt vállalatok beruházása lenne – tette hozzá.

Az Európai Unió a közeljövőben kijelöl egy koordinátort a Nabucco gázvezeték tervezésére – jelentette be Piebalgs. Kóka pedig azt közölte, hogy magyar energianagykövet kinevezését fogja javasolni a kormánynak, hogy az képviselje világszerte a magyar álláspontot.

A magyar kormány egyetért azzal az uniós törekvéssel is, hogy 2020-ra átlagosan 20 százalékra növekedjék a közösségi energiafelhasználáson belül a megújuló források aránya. Magyarország 14-16 százalékot tud vállalni – mondta Kóka. A tavasszal a kormány elé kerülő energetikai stratégia nem foglal állást egyetlen energiafajta mellett sem – tette hozzá. Azt azonban fontosnak tartja, hogy minden energiaszolgáltatónak írják elő, fokról fokra milyen hányadban kell megújuló energiát felhasználnia.

Abban sincs vita az EU és Magyarország között, hogy teljes piacnyitásra van szükség az energiafogyasztás terén terén, hogy szűnjenek meg a monopóliumok, és növekedjen a verseny – mondta Kóka János.