Kóka másfél hónapon belül megállapodást akar a több-biztosítós rendszerről

Az SZDSZ koalícióban maradásának feltétele az egészségügyi reform végigvitele, ezzel együtt a több-biztosítós rendszer bevezetése – mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke az Egészségügyi Minisztériumban tett látogatása után csütörtökön. Kóka János továbbra sem nevezett meg új miniszterjelöltet. Mint mondta, több név van a fejében és több önjelölt is jelentkezett nála.

Másfél hónapon belül véglegesíteni akarja az SZDSZ a több-biztosítós rendszer bevezetéséről szóló megállapodást a koalíciós partnerrel, hogy ősszel a parlament elé kerülhessen az erről szóló törvényjavaslat és 2008-tól már az új rendszer szerint működjön idehaza az egészségbiztosítás. Az MSZP azt várja a szabad demokratáktól, hogy bebizonyítsák: a több-biztosítós modell jobb, mint az egybiztosítós – mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke, aki megbízta az egészségügyi tárcát, hogy közgadászok, elemzők segítségével dolgozzanak ki egy olyan dokumentációt, amely egyértelművé teszi, hogy miért a több-biztosítós rendszerre van szükség. Kóka János kitért arra is, hogy személyesen is minden politikai súlyával a reform mellett fog érvelni.

Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára csütörtök reggel azt mondta, hogy a minisztériumban minden változatlanul folytatódik, így az egészségügyi reform is.

Molnár Lajos pénteki határidővel mondott le, utódja kinevezéséig, Horváth Ágnes államtitkár vezeti a tárcát.