Kóka Jánost jelölte elnöknek az SZDSZ budapesti választmánya

Kóka Jánost jelölte elnöknek az SZDSZ budapesti választmánya. A testület pénteki ülésén a 74 tagból 54-en szavaztak, az érvényes voksok száma 51 volt. 39-en szavaztak Kóka Jánosra, Fodor Gábort pedig 12-en támogatták – jelentette be Lakos Imre a párt fővárosi választmányának elnöke. Ügyvivőnek Weinek Leonárd, XIV.kerületi polgármestert és Lakos Imrét javasolta a testület.

Lakos Imre a budapesti választmány elnöke a pénteki sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a fővárosi választmány nem támogatja azt az alapszabály módosító javaslatot, amely szerint, a jövőben az SZDSZ-ben is lennének kerületi elnökök. A liberális politikus ezt a döntést azzal indokolta, hogy a fővárosban a kerületek nem minden esetben azonosak a választó kerületekkel, ezért ez nehezen kivitelezhető lenne Budapesten. Lakos szerint ráadásul azért sem időszerű a kérdés, mert az SZDSZ éppen most kezdeményezett ötpárti egyeztetést az Alkotmánybíróság ajánlása nyomán, a választási rendszer felülvizsgálatáról.
A budapesti választmány elnöke beszámolt arról is, hogy a március végi tisztújító küldöttgyűlésen az SZDSZ fővárosi szervezete több mint 200 küldöttel képviselteti magát, ami az összes küldöttnek körülbelül egynegyede.
Az SZSZ március 31-i küldöttgyűlésén választja meg a párt új vezetőjét, a két elnökjelölt Fodor Gábor és Kóka János.