Kóka János támogatottsága nagyobb a beküldött adatok alapján

Továbbra is Kóka János tűnik esélyesebbnek az SZDSZ elnöki posztjára, legalábbis a támogatók listája alapján, amelyet pénteken tett közzé honlapján az SZDSZ. A március 31-i elnökválasztás előtt most jelent meg utoljára a beérkezett adatok összesítése, miután az előzetes véleménynyilvánítás határideje lejárt.

A pénteken megjelent adatok szerint Kóka Jánost 8 választmány támogatja, a másik elnökjelöltet, Fodor Gábort három. A szervezetek közül 92 állt a gazdasági miniszter mellé, míg riválisát 53 tartja alkalmasabbnak a párt vezetésére. A tagok közül 390-en ajánlották Kókát, 132-en Fodort.

A szimpátiaszavazás állását előzőleg a múlt héten, március 14-én tették közzé, és az adatok alapján a gazdasági miniszter támogatottsága nőtt erőteljesebben. Akkor ugyanis
Kóka Jánost négy, Fodor Gábort két választmány támogatta. A pártszervezetek közül 85 ajánlást szerzett magának a gazdasági tárca vezetője, riválisa 49-et tudhatott magáénak. Kókát 298, Fodort 132 párttag támogatta. Az ajánlások megoszlását először március 6-án tették közzé, akkor is Kóka János vezetett.

Az SZDSZ március 30-31-én tartja tisztújító küldöttgyűlését. Itt választják meg az új elnököt, de az nem biztos, hogy a küldöttek véleménye teljesen megegyezik a támogatók előzetes álláspontjával. A küldöttgyűlésen döntenek arról is, hogy kik legyenek a párt Országos Tanácsának és Ügyvivői Testületének tagjai. Kuncze Gábor jelenlegi pártelnök még október elején jelentette be, hogy nem jelölteti magát elnöknek a tavaszi tisztújítón.