Kóka János szerint költségvetési plafontörvény és adócsökkentés szükséges

A költségvetési plafontörvény paralmenti tárgyalását szorgalmazta az SZDSZ frakcióvezetője a pénzügyminiszterrel folytatott vasárnapi tárgyaláson. A világgazdasági válság magyarországi hatásairól szóló egyeztetésen Kóka János az adócsökkentés mellett érvelt.

Hétvégén is folytatódtak a világgazdasági válság magyarországi hatásaival kapcsolatos egyeztetések. Kóka János liberális szakértők társaságában tárgyalt Veres János pénzügyminiszterrel és munkatársaival.

Az SZDSZ frakcióvezetője vasárnapi közleményében azt írja: az egyeztetésen azt az álláspontot képviselte, hogy a parlament kezdje meg a költségvetési plafontörvény tárgyalását, és két héten belül szavazzon róla. Az ország és a gazdaság számára egyaránt káros lenne, ha a kormány a krízisre hivatkozva teljesen feladná az adócsökkentést. A frakcióvezető leszögezte: felelős javaslatok kellenek, ezért az SZDSZ kész újraszámolni adócsomagját, de nem adja fel az adócsökkentést.

A stabilitás igénye nem helyettesíti, hanem megelőzi a növekedés szükségességét – hangsúlyozta Kóka János. Hozzátette: mindent meg kell tenni azért, hogy a “vihar elmúltával” az adórendszer egyszerűsítése, az adók és a járulékok csökkentése révén segítsék a gazdaságot abban, hogy növekedési pályán tudjon maradni.