Kóka János: súlyosan diszkriminatív a szlovák nyelvtörvény – négypárti szakértői egyeztetés volt az ügyben

A szlovák nyelvtörvény súlyosan diszkriminatív a kisebbségekkel, így a magyarokkal szemben is, Magyarország célja, hogy a kisebbségek ne váljanak a nacionalista ambíciók áldozatává – mondta Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője szerdán a négypárti szakértői egyeztetés után, amelyet ő hívott össze. A pártok álláspontja közel áll egymáshoz ebben az ügyben, jövő héten frakcióvezetői szinten folytatják a közös nyilatkozat kidolgozását és a nemzetközi fellépés előkészítését.

A négy parlamenti párt frakcióvezetői közül egyedül Kóka János tudott elmenni a szerdai találkozóra, ezért szakértőkkel beszélte meg a pártok álláspontját. Azt javasolják, hogy Szili Katalin házelnök kezdeményezze a frakcióvezetők egyeztetését jövő szerdára, és vonják be a parlament külügyi hivatalának vezetőjét is. A magyar fellépés kialakításában szerepe lesz a jövő hétfői szakértői találkozónak is a Külügyminisztériumban.

Súlyosan diszkriminatív a szlovák államnyelv-törvény módosítása, amelyet múlt héten fogadtak el és szeptember elsején lép hatályba: a szlovákot államnyelvként a kisebbségek nyelvei elé helyezi, ami sérti az Európai Unió alapjogi kartáját és más nemzetközi egyezményeket, sőt, a szlovák alkotmányt is – mondta Kóka János. A cél az egyéni és kollektív szabadságjogok védelme – tette hozzá. Magyarország azt akarja elérni, hogy a törvény ne lépjen hatályba szeptemberben és a kisebbségek ne váljanak a nacionalista ambíciók áldozatává – fogalmazott a szabad demokrata politikus.

A nyelvtörvény egyik rendelkezése értelmében, ahol a kisebbség(ek) aránya a lakosság 20 százaléka alatt van, ott a szlovák nyelv használata a kötelező a hivatalos ügyeknél. Ennek be nem tartása esetén súlyos pénzbüntetés róható ki. Ez olyan helyzetet teremthet, hogy a magyar ajkú páciens és a magyar ajkú orvos csak szlovákul beszélhet egymással a rendelőben – mondott példát a következményekre Kóka János. A köztéri feliratokkal kapcsolatos előírások alapján pedig felvethető, hogy például II. Rákóczi Ferenc kassai sírfeliratának szövegét véssék át szlovák nyelvűre – említett egy másik lehetőséget a magyar politikus.

A pártok eddig megismert álláspontja közel áll egymáshoz: az, hogy nem a viszony élezése a cél Szlovákiával – hangsúlyozta Kóka János. A négy párt közös nyilatkozatot szeretne az ügyben, de mivel Magyarország nem kényszeríthet ki változást, ezért elkerülhetetlen a nemzetközi fellépés az EU-ban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosánál valamint az Európa Tanácsban is – derült ki Kóka János szavaiból.