Kóka János ismertette külpolitikai vitairatát

Az európai uniós agrártámogatások csökkentését és a határontúli magyarok jelenlegi támogatási rendszerének átalakítását szorgalmazná Kóka János az SZDSZ-ben, ha a március végi tisztújításon őt választják pártelnöknek. A politikus külpolitikai vitairatának hétfői sajtótájékoztatóján arról is beszélt: liberális elnökként szorgalmazná, hogy Magyarország minden újonnan csatlakozó ország előtt nyissa meg munkaerőpiacát.

Kóka János külpolitikai vitairatában kitér arra is: Magyarországnak arra kellene törekednie, hogy az Unió kasszájába befizetett pénzek a szomszédos országok kisebbségek lakta területeire kerüljenek, ne más államokba. Támogatni kellene szerinte a civil szervezeteket és üzleti életet is abban, hogy tevékenységüket kiterjesszék az EU határain belül és kívül élő magyarokra. Ugyanakkor több olyan konkrét lépésre is szükség van, mint amilyen például az észak-erdélyi autópálya építésének támogatása és a magyar pártokkal való együttműködés – tette hozzá.

Az európai uniós politikával kapcsolatban Kóka János SZDSZ-elnökként szorgalmazná, hogy az EU-ban ténylegesen megvalósuljon az áru, a tőke és a gondolatok szabad áramlása. Két új biztosi poszt létrehozására is szükség lenne szerinte, az egyik védelmi kérdésekkel foglalkozna, a másik az egységes külpolitikai stratégiával. Kóka János szorgalmazná azt is, hogy Magyarország teljesen nyissa meg munkaerőpiacát az újonnan csatlakozó tagállamok előtt, így lehet jogunk ugyanis hasonló igénnyel fellépni a régi tagországok előtt.

Kóka János szerint az agrártámogatások mértékét is vissza kellene szorítani, a régi tagállamok többszörösét kapják ugyanis az újonnan csatlakozók mezőgazdasági támogatásának. A gazdasági miniszter szerint a régi tagállamoknak nyújtott támogatást az újonnan csatlakozók szintjére kellene csökkenteni, és az így megmaradt pénzt a lisszaboni szerződésben kitűzött célok, például kutatástámogatásra fordítani.