Kóka János: a cégalapításhoz másfél év múlva már csak pár óra kell

Idén szeptembertől már nem kell több mint egy hónapot várni a cégalapításra, mindössze két nap elég lesz hozzá, egy évvel később pedig mindössze néhány órát vesz majd igénybe – közölte a gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn a brit külügyminisztérium ügynökségeként működő Wilton Park illetve a magyar Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kétnapos konferenciáján Budapesten.

A kormány március elején döntött a cégtörvény módosításáról, amelyet várhatóan még tavasszal elfogad az Országgyűlés. Eszerint nemcsak a cégalapítással járó bürokratikus terhek csökkenek, de az illeték is kevesebb lesz. Utóbbit 2007 szeptemberétől egységesen 15 ezer forintra viszik le minden cégtípus esetében a mostani 100 ezer illetve 50 ezer forintról, az úgynevezett közzétételi költségtérítés 25 ezer forintos összegét pedig teljes egészében elengedik. A jegyzett tőke minimuma is csökken a kft-k esetében a jelenlegi 3 millió forintról 500 ezerre. A tőkepiacra való kilépést nem vállaló zártkörű részvénytársaság alapításához a jelenlegi 20 millió forint helyett 5 millió forint is elég lesz – hangzott el a konferencián.

Az eurót várhatóan 2011 és 2013 között lehet bevezetni Magyarországon, ehhez azonban monetáris illetve gazdasági stabilitásra van szükség – mondta a gazdasági miniszter. Kóka János megismételte: kisebb államra és liberális gazdaságpolitikára van szükség, a közpénzeket azonban szigorúan kell kezelni, és a modernizációs programokra is nagy hangsúlyt kell fektetni.