Kóka: ha koalíció feladja a reformokat, az SZDSZ távozik

Ha a koalíció feladja a reformokat, a szabad demokraták kilépnek a kormányból – mondta Kóka János a Párizsban megjelenő angol nyelvű International Herald Tribune-nak, amely az egészségügyi reform kapcsán készített interjút a gazdasági és közlekedési miniszterrel. Kóka a lapnak azt mondta, egy évük van, hogy teljesen helyreállítsák Magyarország magas költségvetési hiány miatt megrendült nemzetközi tekintélyét.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 2002 és 2006 között többször is figyelmeztette a magyar kormányt a hiány növekedésére. A kormány nem vette figyelembe a Nemzeti Bank előrejelzéseit sem, végül a büdzsé több mint 10 százalékos deficittel zárt tavaly – írja a lap. Ennek az időszaknak vége – közölte Kóka János, akit a lap egy helyen 34 éves milliárdos miniszternek titulál. A gazdasági miniszter elismerte, hogy az utóbbi időben nem volt egészséges a kapcsolat a kormány és a jegybank között, amit csak nehezen viselt el a fiatal demokrácia. A kormány a jegybank teljes függetlenségének biztosítására törekszik – mondta Kóka János a lapnak.

A kormány 2009-ben nevezi meg az időpontot, amikor az ország bevezetheti az eurót: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2010 és 2014, Kóka János 2011 és 2013 közé teszi a lehetséges dátumot.

Az egészségügyi reform kapcsán Kóka elmondta, hogy ésszerű változtatásokat hajtottak végre. Magyarországon 100 ezer lakosra 784 ágy jut, míg a gazdagabb Európában is csak 572. Az országban minden harmadik, Budapesten minden második ágy üresen áll, a kormány ezért az ágyszám 20 százalékos csökkentése mellett döntött. Kóka szerint az örökölt kommunista struktúra megváltoztatásáról van szó, a rendszerváltás utáni kormányok mindegyike halogatta a hatékonyságon, a valódi versenyen és az átláthatóságon alapuló rendszer bevezetését.

A kormány átszervezte az energiatámogatási rendszert is, a felszabaduló pénzeket egyebek között az infrastruktúra fejlesztésére fordítja – írja a lap. A támogatások ezentúl rászorultsági alapon adhuk és nem jár mindenkinek – mondta Kóka János a lapnak.

A támogatási rendszer átalakításá után Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank számításai szerint átlagosan 27 százalékkal nőtt a gáz, 14,5 százalékkal az áram ára. A bank szerint egy ilyen arányú árnövekedés, párosulva az az adók emelésével, csökkentheti a fogyasztást és a gazdasági növekedést.

A tervek szerint a magyar energiapiacot idén teljesen liberalizálják, s bár néhány csoport továbbra is ragaszkodik monopolhelyzetéhez, amelyhez még a rendszerváltás előtt jutott hozzá, Kóka János valódi és tiszta versenyt ígért a piac felosztásakor.