Kóka: az SZDSZ-é marad az egészségügyi tárca

Az SZDSZ megtartja az egészségügyi tárcát, végig fogja vinni a liberális egészségügyi reformot, ragaszkodik a több-biztosítós rendszerhez – mondta Kóka János, a párt elnöke, a liberálisok rendkívüli ügyvivői testületi ülése után. Közölte, hogy egyelőre nincs jelölt a szerdán lemondott Molnár Lajos helyére, de rövid időn belül megteszik javaslatukat. Konkrét időpontot nem mondott.

Kóka János szerint olyan embert keres az SZDSZ, aki befejezi az egészségügyi reformot és elkötelezett a több-biztosítós rendszer bevezetése mellett. Elképzelhetetlen, hogy a szocialisták jelöltje legyen Molnár Lajos utóda – mondta a szabad demokrata pártelnök.

Az SZDSZ számára a koalíciós együttműködés folytatásának feltétele az egészségügyi reform befejezése, a reform szerves része pedig a több biztosítós rendszer bevezetése – hangsúlyozta Kóka János. Öt hónap van az új biztosítási rendszer törvényi hátterének megteremtésére, hogy az 2008-tól bevezethető legyen -mondta az SZDSZ elnöke, hozzátéve: a párt döntéshozó szerve, az Ügyvivői Testület egyhangúlag támogatja, hogy az SZDSZ kitartson az egészségügyi reform véghezvitele mellett.

Molnár Lajos lemondásának okairól Kóka János azt mondta, hogy az egészségügyi reform első szakaszában, – amely tehermentesítette a kötlségvetést, finanszírozhatóvá tette a betegeellátást és megállította a gyógyszerkassza rendszeres túlfutását – az egészségügyi miniszter nagyon sok konfliktust vállalt, és úgy értékelte, hogy ezek a konfliktusok személyét érintik. A tárcavezető nem akarta, hogy a reform további elemeinél ez okozzon nehézségeket, ezért döntött a lemondás mellett, miután valamennyi kórház aláírta az új finanszírozási szerződést. Molnár Lajos számára nem a miniszteri poszt, hanem a liebrális elvek az elsődlegesek -mondta a liebrálisok elnöke. Kóka János elmondta, hogy egy keddi koalíciós egyeztetés, amelyen szóba került a több biztosítós rendszer beveztése tovább erősítette Molnár Lajos érzéseit azzal kapcsolatban, hogy a konfliktusok az ő személyét érintik, de cáfolta, hogy egy Gyurcsány Ferenccel kialakult éles vita miatt mondott volna le a tárcavezető. “E! zek a konfliktusok nem egy személyhez köthetőek ” -mondta a miniszter.

Kóka János szerint éles vita van a koalíción belül arról, hogy melyik lenne a legjobb biztosítási rendszer, azt azonban cáfolta, hogy szocialista politikusok jelezték volna, hogy nem fogják tudni biztosítani a parlamenti többséget a több biztosítós rendszer bevezetéséről szóló törvény megszavazásakor.

Kóka János megköszönte az egészségügyi miniszter eddigi munkáját és azt mondta, hogy sajnálja, de tudomásul veszi Molnár Lajos döntését. Az SZDSZ kiáll az egészségügyi tárca és Horváth Ágnes államtitkár mellett, aki Molnár Lajos péntektől érvényes lemondásától kezdve vezetei az egészségügyi tárcát az új miniszter beiktatásáig. Az SZDSZ elnöke egyébként csütörtök reggel a minisztériumban kezdi munkanapját.