Kóka: a zöldtárca maradjon liberális

A zöldtárcát liberális irányítás alatt kell tartani, sőt még ennél is több “liberalizmusra” van szükség annak érdekében, hogy a versenyképesség, ileltve a szociális mellett a környezetvédelem szempontjait is hatékonyan érvényesíteni lehessen a politikában – hangsúlyozta Kóka János, az SZDSZ egyik elnökjelöltje kedden a legnagyobb hazai zöldszervezetekkel tartott megbeszélése után.

A gazdasági tárca vezetője elmondta: hamarosan munkacsoport felállítását kezdeményezi a Liberális zöld Tanács, az SZDSZ Zöld Tagozat, a szaktárca és a civil szervezetek részvételével, hogy a fenntartható fejlődés, illetve a megelőzésre épülő környezetvédelmi politika jegyében dolgozzanak ki megoldást a problémákra.

A liberális piacgazdaságot össze kell egyeztetni a környezetvédelem szempontjaival. Számos, ebbe az irányba mutató kezdeményezés indult már, mint például a megújuló energiaforrások támogatása, vagy az úthasználati díj bevezetése – de a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre – mondta Kóka. A közlekedési tárca vezetője elmondta azt is: a jövőben 10 milliárdos összeg jut majd a kerékpárutak bővítésére, illetve fenntartására, és a közlekedési felügyeletet is meg kell erősíteni, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a súlyosan környezetszennyező járművek vezetői ellen.

A megbeszélésen az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Hulladék Munkaszövetség, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Védegylet képviseltette magát. Ez utóbbi újra felvetette “a jövő nemzedéke” ombudsman intézményének felállítását. Kóka szerint ezt a kört nem lehet tovább bővíteni, de azt ígérte megvizsgálja, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese feladatkör átcsoportosításával lehet-e támogatni egy ilyen jellegű kezdeményezést.