Kóka a szerencsejátékokból is finanszírozná a kultúrát

A kultúra finanszírozása rossz, az intézményrendszer nehezen áttekinthető – jelentette ki Kóka János, az SZDSZ elnökjelöltje vasárnap, amikor egy budapesti belvárosi magángalériában ismertette elnöki programjának kulturális téziseit. Szerinte meg kellene gondolni, hogy néhány más országhoz hasonlóan a szerencsejáték-bevételek egy részét közvetlenül a kultúrára fordítsák.

Kóka János szerint túlsúlyos a hagyományos, a pénz újraelosztásán működő rendszer, ami lehetőséget teremt a politikai beavatkozásra és a korrupcióra. A szabad demokrata politikus nem ért egyet az egyéni alkukon alapuló, háttérmegállapodásokból származó támogatással, szerinte, mint minden más területen, minél inkább a normatív finanszírozást kellene alkalmazni a kultúrában is.

A finanszírozásban Kóka János szerint meg kéne gondolni, hogy néhány más országhoz hasonlóan a szerencsejáték-bevételek egy részét közvetlenül a kultúrára fordítsák. Jól áttekinthetően, programokra, új tehetségekre – mondta a pártelnök-jelölt.

Kóka programja pragmatikus elveket megfogalmazó liberális vitairat, a legjobb, amivel mostanában találkozott – méltatta az ismertetett elképzeléseket Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője.