Kóka: 2008-tól bevezethető a több-biztosítós rendszer

Kóka János szerint 2008. január 1-jén be lehet majd vezetni a több-biztosítós rendszert. Az SZDSZ elnöke ezt egy, az egészségbiztosítás reformjával foglalkozó konferencián mondta csütörtökön, ahol bemutatta a liberális párt egészségügyi miniszter-jelöltjét, Horváth Ágnest. Az új vezetésű tárcától Kóka János az eddigi határozottságot várja, de a régi stílust újnak kell felváltania – tette hozzá.

A betegek érdekeit sokkal jobban szolgálja a nemzeti kockázatközösségen és szolidaritási alapon működő több-biztosítós modell – mondta Kóka János az egészségbiztosítás reformjáról szóló konferencián. Az SZDSZ elnöke közölte, meggyőződése, hogy 2008. január 1-jén be lehet majd vezetni a rendszert. Ehhez az szükséges, hogy 1-2 héten belül megkezdődjön az egyeztetés a koalíciós partnerrel, 6 hét kell a modell kidolgozására, a nyár a kodifikációról szóljon, és szeptemberre már a kormány asztalán legyen az erről szóló előterjesztés.

Horváth Ágnes is azt hangsúlyozta a konferencián, hogy bár jelenleg a stabiliziáció korszakát éljük, hátra van még a legfontosabb lépés: annak a több-biztosítási rendszernek a bevezetése, amelyben egyszerre érvényesül a verseny és a szolidaritás.

Mikola István szerint Horváth Ágnes jelölése rossz üzenet. A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szerint ez azt jelenti, hogy az egészségügyben folytatódik az ámokfutás, a káosz. A több-biztosítós modell erőltetése Mikola István szerint nem másról szól, mint bármi áron megszerezni a befolyást az egészségügyi kassza 1500 milliárd forintja fölött. Csak a szolidarításon alapuló jelenlegi biztosítási rendszer szolgálja a betegek és a szenvedő emberek érdekeit – tette hozzá.

A több-biztosítós modell ellenzői az amerikai típusú rendszerrel riogatnak, noha nincs olyan szándék, hogy egy ilyen üzleti biztosítási logika érvényesüljön a magyar modellben – erről Draskovics Tibor beszélt. Az Államreform Bizottság vezetője kifejtette: meg kell őrizni a jelenlegi társadalombiztosítás értékeit, azt, hogy mindenki képességei szerint részese maradjon a rendszernek. Kétségtelen, hogy több biztosító több pénzbe kerül, de ez megtérül, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak nincs olyan funkciója, amellyel kontrollálni tudja az ellenőrzés hiányából fakadó veszteséget – tette hozzá.