Kohéziós pénzek – Pelczné: az Európai Bizottság elismerte a kormány erőfeszítéseit

Brüsszel, 2012. május 30., szerda (MTI) – Pelczné Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő szerint a második Orbán-kormány hivatalba lépése óta keményen dolgozik a költségvetési hiány leszorításán és az államadósság csökkentésén; a bizottság szerdai értékelése egyértelmű elismerése az államháztartás konszolidációja érdekében tett erőfeszítéseknek.

Az Európai Parlament gazdasági-pénzügyi szakbizottságának tagja közleményében arra reagált, hogy az Európai Bizottság indítványozza: oldják fel azt a korábbi uniós döntést, amely Magyarország vonatkozásában a kohéziós támogatási összegek folyósításának jövő évtől bevezetendő, részleges felfüggesztését helyezte kilátásba. José Manuel Barroso, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője ezt azzal indokolta, hogy Magyarország immár hatékony lépéseket tett a túlzott költségvetési hiány ellen.

Pelczné Gáll Ildikó úgy vélekedett, a bizottság várhatóan javaslattal él majd a még 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére is. A fideszes politikus szerint az erőfeszítések eredményei már az év elején is láthatóak voltak, ezért a kohéziós pénzek visszatartásáról szóló európai bizottsági javaslat és tanácsi döntés nem volt megalapozott.

“Üdvözlendő azonban, hogy az Európai Bizottság is, bár megkésve, de elismeri a magyar költségvetés rendbetétele érdekében tett kormányzati intézkedéseket” – olvasható a közleményben.

– MTI –