Kohéziós alap – Fidesz: óriási siker az Európai Bizottság döntése

Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – A Fidesz szerint óriási siker az Európai Bizottság szerdai döntése a kohéziós alap felfüggesztésének feloldásáról – közölte Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője az MTI-vel.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben jelentette be, hogy az Európai Bizottság indítványozza: oldják fel azt a korábbi uniós döntést, amely Magyarország vonatkozásában a kohéziós támogatási összegek folyósításának jövő évtől bevezetendő, részleges felfüggesztését helyezte kilátásba. Barroso azután tartott sajtótájékoztatót, hogy közzétették az uniós tagállamok gazdaságáról készített helyzetértékelést és az egyes országokra szabott ajánlásokat, a biztosok testülete pedig ennek nyomán következtetéseket vont le és döntéseket hozott.

Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök külön tartott sajtótájékoztatót, és ő is megemlítette, hogy a magyar intézkedési tervek ismeretében a brüsszeli bizottság indítványozni tudja a fegyelmező célú döntés visszavonását. Rehn ugyanakkor Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal. Magyar vonatkozásban ez az egyensúlyhiány Brüsszel szerint főként a beruházási pozíciókkal kapcsolatban tükröződik.

Selmeczi Gabriella a döntésre reagálva rámutatott: korábban – méltánytalanul – Magyarországgal szemben kilátásba helyeztek egy büntetést. “A nemzeti ügyek kormánya azonban kitartott a saját igaza és a saját gazdaságpolitikája mellett, és bebizonyította, hogy az igenis jó, az európai érdekekkel egyező gazdaságpolitika” – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: ezt a kilátásba helyezett büntetést most eltörölték.

Kitért arra, hogy Magyarországot azért helyezték ilyen büntetés alá, mert az elmúlt nyolc évben, az uniós csatlakozása óta mindig magasabb volt a költségvetési hiánya annál, mint amit az EU-szerződésben vállalt. 2011-ben fordult elő először, hogy nem így volt, és így lesz ez idén és jövőre is – szögezte le, hangsúlyozva: ez vezetett oda, hogy a bizalom helyreállt a magyar gazdaság iránt, és ezért levették erről a büntetési listáról, ahova álláspontjuk szerint fel sem kellett volna tenni.

– MTI –