Kodály-év Pécsett

Megnövelik az énekórák számát a következő tanévtől a pécsi alapfokú intézményekben a Kodály-év kapcsán, legalább eggyel – jelentette be kedden Pécs polgármestere. Tasnádi Péter erről egy budapesti sajtótájékoztatón beszélt kedden.

Nyolcvan évvel ezelőtt hirdette meg Kodály Zoltán az Éneklő Ifjúság mozgalmat, méghozzá Pécsett – mondta Tasnádi Péter. A polgármester szerint a 125 éve született és negyven éve elhunyt zeneszerző emlékét úgy lehet leginkább ápolni, ha zenepedagógusi kezdeményezései helyet kapnak a mostani oktatási rendszerben. Az ötletet kedd reggel a zeneszerző özvegye, Kodályné Péczely Sarolta adta Tasnádi Péternek.

A Kodály-év pécsi rendezvényeiről Lakner Tamás, a Bartók Béla Férfikar karnagya elmondta: év végéig számos hangversenyre várják a közönséget. Szerda este “Kodály és a költészet” címmel tartanak koncertet a Pécsi Kulturális Központban. Kiemelt esemény a május 24-25-e között meghirdetett XX. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny, melyre 3500 fiatalt várnak.

A karnagy felhívta a figyelmet a szeptember 22-i “Csak tiszta forrásból” című gálaestre, mely a XII. Európai Bordalfesztivál koncertje. Szintén Pécsett tartják szeptemberben a 12 órás Kodály-maratont is.

Bővebb információ a pécsi Kodály-évről a www.pkkinfo.hu oldalon található.