Kocsonyafesztivál: a város többségi tulajdonos lesz

Akt.:
Kocsonyafesztivál: a város többségi tulajdonos lesz
Miskolc – Miskolc városa és a Kocsonyafesztivált eddig kizárólagosan megrendező Több, mint Legenda Alapítvány pénteken megállapodást írtak alá, amelynek értelmében létrehoznak egy közös céget. A későbbiekben ez rendezi majd a téli fesztivált, és a cégben – a megállapodás értelmében – Miskolc többségi tulajdonos lesz.

A szándéknyilatkozatban rögzítik azt is, hogy a város segíti a fesztivál megrendezése kapcsán, önhibán kívül – fogalmaznak – felgyűlt szállítói tartozások rendezését.

Erre utalt dr. Kriza Ákos polgármester pénteki sajtótájékoztatóján is, amelyet Rózsa Edittel, a fesztivál kitalálójával, főszervezőjével közösen tartott. A polgármester elmondta: „A város a Kocsonyafesztivál mögé állt, ez egyfajta biztonságot adhat azoknak a vállalkozóknak, akiket a korábbi tartozások hírei elbizonytalanítottak.”

Azt is hangsúlyozta: a pletykákkal ellentétben nem költözik a fesztivál más városba, marad Miskolcon. „Soha nem lesz máshol, legalábbis ilyen jó nem” – fogalmazott a polgármester.

Rózsa Edit is úgy vélte a sajtótájékoztatón, hogy a város támogatása a kintlévőségekre nyújthat garanciát. Hozzátette azonban: „A város támogatja a fesztivált, ennek összege azonban nem éri el a Sörfesztiválét, de jelentős.”

Beszélt arról is, hogy a fesztivál egyre több látogatót vonz a városba, és Miskolc érdekében évről-évre fejlesztik.

„A kultúra megértése a megértés kultúráját hozhatja el” – erre a gondolatra építi ez évi programját a Kocsonyafesztivál, mondta Rózsa Edit. Hozzátéve: belföldi díszvendég Szomolya és Gönc ,illetve – a tervek szerint – Monok és Nyírbátor, külföldi díszvendége pedig 2013 Európa Kulturális Fővárosa, Kassa lesz.

Lelkibéke 2011

Az idén új helyszíneken , összesen 65 ezer négyzetméteren zajlik február 22-e és 24-e között a 13.miskolci Kocsonyafesztivál. A Szemere utcától a Szinvateraszon , a Kandia utcán, az Uitz Béla utcán át egészen a Zenepalotáig , a Szemerekertben, a Városház, a Kossuth és az Európa téren, illetve a Művészetek háza és a Sötétkapu között alakítják ki Európa legnagyobb tánc- és zeneterét – jelentették be pénteken a szervezők.

Rózsa Edit elmondta: a nonprofit, civil esemény célja immár 13. éve, hogy Miskolc közképén javítson, erősítse a helyi közösségeket, és a kultúra segítségével lendületet adjon a gazdaságnak. A fesztiváligazgató hangsúlyozta: a jelenlegi nehézségek a jövőben sem tántorítják el attól, hogy a Kocsonyafesztivál mindenki, a legszerényebb körülmények között élő vendég számára is elérhető legyen, ugyanakkor megőrizze a megalkuvás nélküli minőségre való törekvését ,nonprofit és civil jellegét, közösségépítő szerepét.

Mindezeket szem előtt tartva a fesztivál védnökségére ez évben 100 olyan miskolci civilt kért fel, akik a teljesítményeik alapján vívták ki a helyi kis- és nagyobb közösség elismerését és civil emberekként boldogulnak, értek, érnek el sikereket.
A fesztivál vásárkínálatát több fordulóban választják ki. A szolgáltatók érdeklődése már eddig is a vártnál nagyobb volt – fogalmazott a fesztivál főszervezője.

A pénteki sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a Lelkibéke 2011 lesz a fesztivál bora.

ÉM-NSZR