Kocsonya receptek: Norbi Update kocsonyája

Miskolc – Kolléganőnk, N. Szántó Rita “kocsonyás” szakácskönyvébe lapoztunk bele annak apropóján, hogy február 19-21-g kerül megrendezésre a 10. Miskolci Kocsonyafesztivál. Itt a harmadik kocsonya!

Norbi Update kocsonyája

Hozzávalók:

– 1kg disznóháj lájt
– 1 kg mangalica csülök
– 1 kg update 1-es malacfarok
– Fűszerek, lájt víz

Elkészítés:

A disznóháj lájtot megfogjuk, magasba emeljük, majd leengedjük. Ezt ismételjük nyolcszor…már csak 3, 2, és egy. Majd belehelyezzük a fazékba a farkat…teszed el, a malacét. Na, azért, jöhet a csülök…közben lábemelés, nemcsak a malacé, nem lazsálunk…még 3, már csak kettő, és leengedjük a lábunkat. Égjen az a zsír: kipirítjuk a lájtos hájat. Az így kinyert könnyű zsírt egy huzatra megisszuk, ez jót tesz az anyagcserénknek.

Közben gondoljunk malacságokra. Már az előbb is mondtam: teszed el…azokra gondoljunk, amik már a fazékban vannak. Öntsük fel vízzel. Óvatosan bánjunk a vízzel, ha megtehetjük, akkor 0,5 százalékosat vásároljunk. Ha nem, akkor próbáljuk addig préselni, míg a legtöbb zsírt kinyomjuk belőle. A legjobb, ha a főzést félkezes fekvőtámaszban végezzük, kezdők csinálhatják hagyományos módon, két kézzel.

Jöhetnek a fűszerek, majd a lassú főzés. Eközben van időnk egy gyors maratonra, de egy félrebiztosan. Télen a Duna- átúszást ajánljuk, a jeges víz után forró teaként esik majd a hideg kocsonya. Persze nem az a hizlaló kalóriabomba, amit főztünk, sokkal inkább az a zsírszegény vízből elkészített zselé, amihez disznópacal ízesítésű szójagranulátumot rágcsálhatunk.

Kapcsolódó cikkek: