Kockázatos zsilipnyitás Siófokon

Túl sok víz van a Balatonban, ezért a vízügyi szakemberek péntek délután megnyitották a siófoki zsilipet, hogy a felesleget leengedjék a Sió csatornán. Az apasztást annak ellenére kezdték el, hogy a művelet kockázatos. A zsilipet éppen felújítják ugyanis, és a rendszer most nincs tökéletes műszaki állapotban.

A vízügyi szakemberek tavaly július 21-e óta most nyitották ki először a siófoki zsilipet. Nem várhattak tovább, mert a déli parton már rendszeresen kicsap a medréből a tó. Balatonmária körzetében néhány partközeli nyaraló udvarát el is öntötte a Balaton. A vízszint most 118 centiméter, de 110 lenne az optimális. A felesleget csak a Sió csatornán lehet leengedni a siófoki zsilip kinyitásával – mondta a Független Hírügynökségnek Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A vízeresztés kockázatát azért vállalták a szakemberek, hogy megelőzzék a nagyobb bajt: azt, hogy a Balaton még jobban elárassza a déli partot. A félig felújított zsilip kinyitásának az a veszélye, hogy olyan részekről is szivárogni kezd a víz, ahonnan nem szeretnék. Ha mégis így történik, a szakemberek azonnal leállítják a Balaton apasztását, és csak a zsilip teljes felújítása után kezdik újra. A felújítással várhatóan április 20-ára végeznek.Sporthírek