Kockázatkerülés volt a részvénypiacon az elmúlt héten

Akt.:
Budapest, 2012. május 27., vasárnap (MTI) – Görögország eurózónából való esetleges kiválása volt a fő téma a múlt héten, és ezzel összefüggésben a részvénypiacokat továbbra is a kockázatkerülés jellemezte.

A hét elején még úgy tűnt, hogy stabilizálódnak a piacok az előző heti nagy zuhanások után, és a befektetők optimista várakozással tekintettek az uniós állam- és kormányfők szerdai találkozója elé. Szerdán viszont lavinát indított el a piacokon Lukasz Papademosz, volt görög miniszterelnök nyilatkozata arról, hogy készülnek a vészforgatókönyvek Görögország kiválására az eurózónából. Az uniós csúcs nem hozott igazán kézzelfogható eredményt. A CIB Bank heti értékelése szerint a francia és a német álláspont nem közeledett a közös európai kötvény ügyében, és bár szóban mindenki hangsúlyozza a növekedés fontosságát, a növekedést támogató stratégiákkal és eszközökkel továbbra is adósak a döntéshozók. 

Az eurózóna jövőjével kapcsolatos aggodalmak nem tettek jót az euró megítélésének, a közös uniós deviza a héten 22 havi mélypontra esett a dollárral szemben, 1,25 dollár alatt is jegyezték. A hét végére ismét enyhült az eladói nyomás a piacokon, a magyar tőzsdén is visszakorrigáltak az árfolyamok, így heti összevetésben nem mutatott érdemi elmozdulást a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt héten 0,4 százalékkal, 66 ponttal csökkent, 16.413,44 ponton zárt pénteken, a főbb papírok ára vegyesen változott. 

Az OTP 2,65 százalékkal, 91 forinttal erősödött, 3.520 forinton zárt pénteken. A Mol részvények ára 1,94 százalékkal, 305 forinttal csökkent 15.410 forintra. A Magyar Telekom árfolyama 1,87 százalékkal, 8 forinttal 436 forintra nőtt. A Richter 3,55 százalékot, 1.300 forintot veszített értékéből, 35.300 forinton fejezte be a hetet. Az Egis 0,18 százalékkal, 25 forinttal 14.150 forintra erősödött. A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 9 ponttal, 0,82 százalékkal csökkent, a pénteki záráskor 1.068,08 ponton állt.