Kockásfülű nyúl az aszfalton

Akt.:
Február közepén kockás inges akcióval tiltakoztak a Herman tanárai és diákjai
Február közepén kockás inges akcióval tiltakoztak a Herman tanárai és diákjai - © Fotó: ÉM-archív
Borsod-Abaúj-Zemplén – Ma reggel ismét tiltakoznak a pedagógusok és a diákok az oktatás gondjai miatt.

A Herman Ottó Gimnáziumban kertészkedni fognak a diákok és pedagógusok ma reggel, a Földes Ferenc Gimnázium előtt kockás terítővel letakart kerek asztal mellett tárgyalnak a tanárok az oktatás problémáiról, a Fazekas Utcai Általános Iskola előtt kockás tárgyakat rajzolnak az aszfaltra a gyerekek, az Avasi Gimnáziumban pedig növényt határoznak a diákok az iskola előtti kis kertben, mivel biológiaórájuk lesz.

Országszerte több mint 150 iskola csatlakozott a Taníta­nék Mozgalom újabb tiltakozási akciójához intézményi szinten, de egyéni akciók is várhatók. Ma reggel 8 és 9 óra között az oktatás rendszerszintű átalakításáért, a Civil Közoktatási Platform 12 pontjának azonnali teljesítéséért demonstrálnak. Az akcióhoz csatlakozókat feltüntető térképen megyénkből a Herman Ottó Gimnáziumot, a sárospataki Art Ért AMI és Óvodát, a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Általános Iskolát, valamint annak alsózsolcai telephelyét találtuk.

Kertészkednek

A kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozási hullámot elindító Herman gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pilz Olivér sajtótájékoztató keretében korábban elmondta: március 30-án az iskolán belül és kívül is kertészkedni fognak, majd végül elültetnek egy fát. Ezzel azt szeretnék szimbolizálni, hogy a gyökerek nélkül nem virágozhatnak a rügyek sem, azaz egy jó oktatási rendszer hiányát a gyerekek érzik meg a legjobban.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megyei és regionális ügyvezetője úgy véli, megyénkben nem, inkább a „fővárosban lesz erős” a tiltakozás. Az ügyvezető a Földes gimnázium tanára, ott néhány pedagógus csatlakozott a reggeli akcióhoz. Kivisznek a gimnázium elé egy kerek asztalt, azt letakarják egy kockás terítővel (a kockás a pedagógustiltakozások szimbólumává vált), és a platform 12 pontjáról beszélgetnek majd. Az ügyvezető elmondta: mivel nem szabályos sztrájkról van szó, az órájukat meg nem tartó pedagógusok polgári engedetlenséget követnek el, ami enyhébb következményekkel járhat (szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetés), de elbocsátással valószínűleg nem. Jelezte: Palkovics László államtitkár azt nyilatkozta a napokban, a tiltakozó tanárokat nem éri retorzió, legfeljebb be kell pótolniuk az elmaradt tanítási órájukat.

Rajzolnak

Béres Ildikó, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci titkára a Fazekas Utcai Általános Iskolában dolgozik. Ő azt mondta, a polgári engedetlenségtől minden kollégáját óvta. Ő a tiltakozás azon formáját választotta, hogy megtartja ma reggel a rajzórát a tanítványainak, de az iskola előtt fognak az aszfaltra rajzolni. 12 négyzetbe (a 12 pontra utalva) kockás tárgyakat: kockás esernyőt, inget, tojást és a kockás fülű nyuszit.

– Ez az okos lány esete. Tiltakozom meg nem is. Eddig ugyanis a kormányzattól csak ígéreteket kaptunk az oktatás jobbá tételére, de konkrét intézkedések még nem történtek – fogalmazott a titkár.
A PSZ középiskolai titkára, Csabalik Zsuzsanna az Avasi Gimnáziumban dolgozik. Ő szintén nem vállalta a „munkamegtagadás” következményeit, viszont reggel 8-tól negyed 9-ig kiviszi diákjait növényhatározásra, mivel biológiaórájuk lesz, majd lyukasórájában leül egy kockás plédre a padra, és olvasgatni fog.

Lehet, csak lehetetlen

A napokban elhangzott, azért nem sztrájkot hirdetett a Tanítanék Mozgalom, mert a törvények szinte lehetetlenné teszik a tiltakozás ezen formáját.

Szűcs Tamás hozzáfűzte: tulajdonképpen lehetne sztrájk is, csak az elégséges szolgáltatás kérdésében a felek tárgyalása olyan hosszan elhúzódhat –mivel a jogszabályok szerint bevonható a bíróság is –, hogy addigra a sztrájk okafogyottá válik, vagy a sztrájkkedv alábbhagy.

– Hegyi Erika –
hirdetés


hirdet�s