Kockás füzet

Akt.:
Kockás füzet
© Forrás: rebmckown.com
Klasszikus a megközelítés, hogy a számítógépesítés hőskorában a könyvelő a gépi feldolgozás mellett egy erre a célra rendszeresített kockás füzetbe is leírta a legfontosabb sarokszámokat, az ördög nem alszik, ha behal a technika, lehessen valamihez nyúlni. Pap Gyula jegyzete.

Sokat fejlődött azóta a világ, a külső szerverek, winchesterek után ma már „felhőkben” járunk, pontosabban tároljuk egyre növekvő adathalmazainkat.

Nehéz elképzelni, mi lenne a világgal internet nélkül, és éppen ezért okoz nyugtalanságot a feltételezés, hogy egykori – és most ismét – barátaink tengeralattjáróik és egyéb hadi- és kémhajóik azon pontok körül őrjáratoznak a nemzetközi vizeken a mélytengeri kábelek felett, melyek a világ internetműködését biztosítják.

A friss horror forgatókönyv szerint – melyet alátámasztani látszik az országukon belüli saját hálózat fejlesztésére tett erőfeszítés – egy esetleges konfliktus idején az óceánok mélyén húzódó internetes és telekommunikációs kábelek is célponttá válhatnának.

Ha realitássá válna a rém­álom, sajnos már nem segít a jól bevált kockás füzet, legföljebb papírcsákót hajtogathat belőle, aki marad.

– Pap Gyula –
hirdetés
hirdet�s