Koalíciós villongás a Fővárosi Közgyűlésben

Koalíciós feszültséghez vezetett a Fővárosi Közgyűlésben csütörtökön az SZDSZ-nek az a javaslata, hogy halasszák el az észak-budai kórházak integrációját. Így nem folytatható tovább a koalíciós együttműködés – jelentette ki Steiner Pál, az MSZP-frakció vezetője újságírók előtt, a közgyűlés ülésének szünetében. A főpolgármester szerint a csütörtöki ülés csak akkor folytatódhat, ha a szocialisták kompromisszumkészek.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a liberális koalíciós partner viselkedését. A szocialisták fővárosi frakcióvezetője az együttműködési megállapodás írott és íratlan szabályainak betartását kérte számon az SZDSZ-en. Steiner Pál szerint nem elfogadható, hogy a korábban egyeztetett egészségügyi döntések mögül az SZDSZ az utolsó pillanatban kihátrál.

A szocialisták a korábban benyújtott napirend számos pontjáról nem kívánnak ma tárgyalni, ám az SZDSZ az Etele-tér rendezésével kapcsolatban ragaszkodik a határozathozatalhoz. Steiner Pál ezzel kapcsolatban elmondta: ez nem presztizs-csata, így megfelelő SZDSZ-es javaslat esetén akár el is fogadhatják a koalíciós partner kérését.

A közgyűlésben délután két óráig szünetet rendeltek el. Demszky Gábor főpolgármester szerint az ülés csak szocialista kompromisszum esetén folytatódhat.