Koalíciós szerződés rendelkezett Szerbiában a zsiráfvásárlásról

Zsiráfot vesz a szerb kormány egy pártvezérnek. Erre kötelezte ugyanis a koalíciós megbeszéléseken elfogadott egyik követelés. A zsiráf nélkül talán létre sem jött volna a demokratikus Európa-barát szerb kormány.

A kabinet 250 ezer eurót (mintegy 62 millió forint) fordít arra, hogy a közép-szerbiai Jagodina város állatkertjének zsiráfot vásároljon. Ez volt Dragan Markovics Palma, az Egységes Szerbia pártelnökének egyik – természetesen nem a legfontosabb – feltétele, hogy belépjen a kormánykoalícióba- írja a Blic belgrádi napilap. Palmának – aki egyben Jagodina polgármestere is – a zsiráfot, pontosabban a vad megvásárlására vonatkozó garanciákat sikerült kiharcolnia városának.

Természetesen az állat nem kerül negyedmillió euróba, de a szállítás költségeivel és az állatkertben felépítendő istállóval együtt a költség még a 300 ezer eurót (75 millió forint) is elérheti.

Dragan Markovics Palma nem akar nyilatkozni a zsiráfvásárlással kapcsolatban. Csak az újságírókra förmedt, hogy miért nem foglalkoznak okosabb dolgokkal. Még az állatkert igazgatójának is megtiltotta, hogy erről beszéljen. Igaz, az igazgató korábban már szólt arról, hogy a jagodinai állatkertből igen csak hiányoznak az elefántok és zsiráfok. Ezt olvasták ki ugyanis abból, amit a látogatók jegyeztek be a “vendégkönyvbe”.