Koalíciós erőpróba készül – Népszabadság

A koalíció erőpróbájává válhat a következő hétvégi lovasberényi megbeszélés, amelyen dönteni kell arról, hogy lesz-e biztosítói modellváltás vagy nem – írja a Népszabadság. Az SZDSZ meggyőződése, hogy a legutóbbi miniszteri javaslat lényegében megfelel a szocialisták igényeinek. Az MSZP ugyanakkor úgy látja, hogy szó sincs kompromisszumról, hiszen a Horváth Ágnes egészségügyi miniszter által bemutatott “új vegyes modell” nem más mint a szabad demokraták eredeti javaslata.

Schvarz Tibor, az MSZP egészségügyi munkacsoportjának vezetője azt nyilatkozta, hogy nem kérnek az SZDSZ több-biztosítós modelljéből, hiszen Európában sem működik ilyen. Ehelyett azt fogják javasolni, hogy maradjon meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a magánbiztosítók csak az ápolási, baleseti, illetve rokkantbiztosítási feladatokat vállalhassák át.
Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője úgy reagált, hogy megállapodásra kell jutni Lovasberényben, hiszen a párt koalícióban való részvételének feltétele az egészségügyi reform végigvitele. Így tehát az is, hogy nem maradhat befejezetlenül a biztosítási rendszer reformja.