KÁNIKULA – Az egyenruhások is lazíthatnak kicsit

Az egyenruhásokat is megviseli a nagy meleg, ezért a rendőrök, a mentők és a tűzoltók is kapnak engedményeket a szabályok alól a kánikulában. A védőital mindhárom szervezetnél elengedhetetlen, emellett a rendőröknél és a mentőknél az egyenruhával kapcsolatos szabályokon is enyhítenek. A tűzoltóknál ugyanakkor nem lehet változtatni ezeken.

A tűzoltóknál a mindennapos tevékenységhez gyakorlatilag hozzátartoznak az extrém körülmények – mondta Szűcs Tamás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Mentésszervezési Főosztályának vezetője. Némi könnyítések mégis vannak a nagy melegben. Ilyen például az, hogy a kiképzéseket megtartják ugyan, de az illetékes parancsnokok eldönthetik: szabadban vagy zárt helyen. Ugyanígy a parancsnokok dönthetnek arról is, hogy például egy tűzesetnél kint lévő tűzoltókat egy idő után inkább mások váltsák fel. Szűcs Tamás szerint ugyanakkor ez nem jellemző, hiszen a tűzoltók általában is fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Egy valamin azonban a kánikulában sem lehet könnyíteni: ez pedig a védőruha, azaz az öltözék és a sisak.

A rendőröknél viszont több minden is változik a nagy melegben, ha hőségriadó van. Ilyen például az egyenruha: kék helyett fehér inget hordhatnak, a gyakorlóruhához pedig nem kell felvenni a kabátot. Az épületekben a nőknek nem kell feltétlenül harisnyát, a férfiaknak pedig nyakkendőt és zakót viselniük – sorolta Fraknói Gyula, az Országos Rendőr-főkapitányság osztályvezetője. Hozzátette, hogy a pihenési idő is változik a kánikulában. A rendőröknek négyóránként 30 percet klimatizált vagy pedig nagyteljesítményű ventillátorral hűtött helyiségben kell eltölteniük, és minden autóban kell lennie hűtött italnak is. A gyalogos járőröknek pedig minden órában tíz percet árnyékban kell lenniük, illetve négyóránként szintén hűvös helyen. Minél nagyobb a meleg, annál sűrűbb a pihenőidő is.

A hőség a mentőknek ugyancsak megterhelő, ezért náluk is vannak könnyítések. A kánikulában hordhatnak rövidnadrágot és ásványvizet kapnak – közölte az Országos Mentőszolgálat.