Kínai tengerészeket raboltak el az Arab-tengeren

Kalózok foglaltak el az Arab-tengeren egy panamai zászló alatt hajózó teherszállítót, 29 fős kínai legénységgel a fedélzetén – közölte szombaton a kínai tengerészeti mentőközpontra (CMRC) hivatkozva a Hszinhua állami hírügynökség. A beszámoló szerint a Jüan Hsziang névre keresztelt hajót még péntek este hajtották ellenőrzésük alá a kalózok.

A CMRC tájékoztatása szerint még nem sikerült kapcsolatba lépniük sem a hajó legénységével, sem a vízi rablókkal, így azt sem tudni egyelőre, hogy a támadásban megsérült-e valaki. A hírügynökség szerint ugyanakkor a kalózok kapcsolatba léptek a hajót üzemeltető kínai társasággal, és azt közölték, hogy a járművet Szomália felé irányították.

Az elmúlt években több száz kalóztámadást hajtottak végre az Indiai-óceán északi részéhez tartozó Arab-tengeren. A Nemzetközi Tengerészeti Szövetség adatai szerint jelenleg 20 hajó és azok 438 főnyi legénysége van a rablók fogságában, akik csak az elmúlt hónapban csaknem 100 tengerészt raboltak el.

A támadások és emberrablások célja, hogy váltságdíjat kényszerítsenek ki a hajókat üzemeltető cégekről, vagy az illetékes országok kormányától. A pénzt általában meg is kapják a kalózok, akik néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy rekordösszegű, kilencmillió dolláros váltságdíjat sikerült bezsebelniük egy dél-koreai tanker szabadon engedéséért.