Kínai bányászok csodás megmenekülése

Előkerült egy beomlott szénbányából egy halottnak hitt kínai testvérpár, akik öt napig voltak a föld alatt étlen-szomjan, írta hétfőn a China Daily című kínai lap, megmenekülésüket csodás túlélésként jellemezve. A kimentésükre indított akciót két nap után lefújták, mert az állítólag túl veszélyes volt, és életjelet sem tapasztaltak.

A Meng-testvérek augusztus huszadikán rekedtek a mélyben, miután beomlott a Peking közelében lévő, engedély nélkül üzemeltetett bánya. A veszélyesnek ítélt mentőakciót alig két nappal később lefújták, mert nem tapasztaltak életjeleket, bár a China Daily szerint semmilyen eszközt sem vettek igénybe annak megállapítására, hogy élnek-e még a bányászok.

A negyvenes éveikben járó vájárokat kezelő orvos csodának nevezte, hogy élve ki tudtak jutni a mélyből, ahol étel és ital híján egymás vizeletét itták. A Meng-testvéreknek péntekre sikerült kiásniuk magukat a föld alól: lesoványodtak és a veséjük is megsínylette a lent töltött öt napot.

Az illegálisan üzemeltett bánya tulajdonosa elmenekült az eset után. Kínában több ezer kicsi, engedély nélküli szénbánya van annak ellenére, hogy a kormány folyamatosan küzd bezárásukért.