Kína tudott a fertőzött tejtermékekről- az Olimpia miatt nem hozta nyilvánosságra

A kínai hatóságok hónapom óta tudtak a szennyezett tejtermékekről, ám a pekingi Olimpia miatt inkább elhallgatták a botrányt – állítják helyi újságírók, jogvédők és elemzők. A melaminnal szennyezett termékek ügye szeptember közepén pattant ki, jóllehet több újságíró is tudott erről, ám a hatóság elhallgattatta őket.

Az egyik dél-kínai lap szerkesztője internetes naplójában azt írta, hogy egyik riportere már júliusban feszegette, hogyan betegedhetnek meg a csecsemők a tejportól. A szerkesztő szerint “nem bízhattam meg senkit sem azzal, hogy járjon utána az ügynek. Ezért most rendkívül bűntudatom van.”

Az eddigi adatok szerint legkevesebb 53 ezer csecsemő betegedett meg a szennyezett tejportól. Négyen pedig meghaltak. A melamint a ragasztó- és műanyaggyártásban használják. A kínai gyártók azért adták hozzá a tejporokhoz és tejtermékekhez, hogy fehérjében dúsnak tűnjön a készítmény. A szennyezett termékek rendszeres fogyasztása azonban vesekövet okoz, ami főleg csecsemők és kisgyerekek számára veszélyes.