Kína szabályozza szénerőműveit a környezet védelmében

Kína a jövőben nem épít kis teljesítményű szénerőműveket, így próbálják meg csökkenteni a károsanyag-kibocsátást az országban, jelentette az állami média szerdán. Ezentúl nem lehet olyan szénerőművet építeni, ami háromszázezer kilowatt energiánál kevesebbet termel.

A kormányzat döntésének értelmében az újonnan épülő szénerőműveket fel kell szerelni olyan eszközökkel, amelyek csökkentik a kéndioxid és a korom levegőbe jutását. Ez része egy nagyobb célnak: 2010-re tíz százalékkal szeretnék csökkenteni az orszában a károsanyag-kibocsátást.

Szakértők érvelése szerint a háromszázezer kilowatt teljesítmény alatti, rossz hatásfokú és erősen szennyező szénerőműveket nagyobb kapacitásúakra kell cserélni. Ezzel is csökkenteni lehetne a környezetre gyakorolt rossz hatást.

A Xinhua állami hírügynökség korábbi jelentése szerint a szénerőművek felelősek Kína kéndioxid kibocsátásának 35 százalékáért, míg az energiaszektor korom kibocsátásának fele származik a széntüzelésű erőművekből. Januárban a kormány elrendelte, hogy be kell zárni a kétszázezer kilowattnál kevesebb áramot termelő szénerőműveket.Sporthírek