"Kína biztonsági kihívás Amerika ellen"

A Washington Times szerint az amerikai külügyminisztérium tanácsadó csoportja azt javasolja, hogy az Egyesült Államok építsen ki egy új tengeri- és űrbázisú rakétavédelmi rendszert. Az amerikai napilap azt állítja, hogy a birtokában van egy tervezet, amely Kína nukleáris és hagyományos fegyverzetének növekedésével indokolja a javaslatot.

A lap azt írja, hogy a tanácsadói csoport szerint a fegyverkezés nemcsak azt célozza, hogy Kína képessé váljon Tajvan visszaszerzésére, hanem hogy olyan erőt hozzon létre, amely a kelet-ázsiai térségen túl is hatalmi tényezővé teszi az országot.

A Washington Timesban közzétett szövegben szerint “Kína fő célja, hogy szembehelyezkedjen az Egyesült Államok jelenlétével és katonai képességeivel Kelet-Ázsiában, olyan támadó jellegű erő megteremtésével, amely egy bizonytalan térségben, ahol többször is bebizonyosodott Amerika sebezhetősége”. A lapban megjelent állítólagos tervezet felhívja a figyelmet az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének hiányosságaira, különös tekintettel az internetre épített kommunikációs szisztéma réseire.

“Kína felfogásában az áttörési pont Tajvan, ha ezt megszerzi, azután képes lesz a környező tengerek, óceánok ellenőrzésére, és a katonai terjeszkedésre kelet felé” – ez áll az amerikai lapban idézett tervezetben, amely szerint az Egyesült Államok ezidáig nem úgy tekintett Kínára, mint kihívásra biztonsága szempontjából.