Kína: bezárattak 3 emberjogi weboldalt

Kínában a hatóságok állambiztonsági okokra hivatkozva bezárattak 3 népszerű internetes weboldalt – adták hírül kedden emberjogi csoportok. A bezárások előtt néhány nappal Peking új rendeletet adott ki a veszélyes internetes tartalmakról.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy a neten egyre több hír jelent meg hatósági korrupcióról, a rendőrségi brutalitásról, törvénytelen kisajátításokról és különféle emberjogi ügyekről.

Értelmiségiek és emberjogi aktivisták körében népszerű volt a Jennan című webfórum, amely néhány napja bezárt “takarításra” – amint egy felirat hirdeti. A tájékoztató szerint az újranyitás napjáról majd külön üzenet jelenik meg. A vitafórum elmélyült társadalmi elemzéseket is publikált.

A hatóságok ugyancsak bezárattak két olyan weboldalt, amelyek a muzulmánok lakta északnyugati területekkel foglalkoztak. Ezek ellen az a vád, hogy elszakadási törekvéseket támogattak.

Az egyik website-ot azért tiltották be, mert rajta mongol kisebbségiek tiltakoztak a kínai országos tévé egyik rajzfilmje ellen, amely Dzsingisz kánt disznóorrú egérként ábrázolta. A másik weboldal hasonló tiltakozásra szólította fel látogatóit. Erre a hatóságok bezáratták. A site-nak vállalnia kellett, hogy a jövőben nem jelentet meg szeparatista információt. Csak ezzel a feltétellel kapott újra működési engedélyt.

A szeptemberben kiadott rendelet szerint az internetszolgáltatóknak újra be kell jegyezteteniük híroldalaikat, és garantálniuk kell, hogy azokon nem jelenik meg államtitok, állambiztonsági szempontból ártalmas információ, a nemzeti egységet gyengítő hír. A rendelet értelmében tilos felhívni illegális gyűlésekre, társaságok alapítására, továbbá felvonulásokat, tüntetéseket szervezni a neten.