Kína bekérette az amerikai nagykövetet a dalai láma látogatása miatt

“Súlyosan megsértette” a kínai-amerikai kapcsolatokat, hogy Barack Obama amerikai elnök fogadta Washingtonban a dalai lámát – közölte a kínai külügyminisztérium pénteken. Peking bekérette az amerikai nagykövetet a csütörtöki találkozó után.

Barack Obama zárt ajtók, a sajtó teljes kizárásával mögött találkozott a tibeti buddhisták szellemi vezetõjével. A 45 perces eszmecsere nem is az ovális irodában, hanem a térkép szobában volt.. Obama támogatásáról biztosította a számûzött tibeti vallási vezetõt. Az amerikai elnök szerint meg kell õrizni Tibet különleges vallási, kulturális és nyelvi identitását.

Kína korábban többször is határozottan tiltakozott a találkozó ellen. A kínai külügyminisztérium az eszmecsere után néhány órával közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy “az Egyesült Államok súlyosan megsértette a nemzetközi kapcsolatok alapvetõ normáit.” Egyben bekérette a pekingi amerikai nagykövetet, Jon Huntsman-t.

A 74 éves dalai láma a találkozó után egyébként szokatlan módon sajtótájékoztatót tartott a Fehér Ház kertjében. Azt mondta a riportereknek, hogy “nagyon boldog volt, hogy Obama támogatásáról biztosította õt”, sõt még hógolyózott is az összegyûlt újságírókkal.

A dalai láma egyébként “fiatal, energikus elnöknek” írta le Barack Obamát, és történelmi személyiségnek nevezte, Abraham Lincoln-hoz és Martin Luther King-hez hasonlítva.

A kínai vezetés a dalai lámát Tibet elszakadásáért harcoló szeparatistának tartja.