Kína a német kormány gépei elleni hackertámadásokról

A kínai miniszterelnök hétfőn közölte, hogy kormánya határozottan ellenzi a számítógépes rendszerek elleni hackertámadásokat. Ven Csia-pao egy a Der Spiegel című lapban megjelent cikkre reagált, ami szerint a kínai hadsereg hackerei kémprogramokat telepítettek a német kormányzat számítógépeire. A támadásról szóló hírt hivatalosan egyik ország sem erősítette meg.

A kínai miniszterelnök a háromnapos pekingi látogatásra érkezett Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón elmondta: a kormányzat nagyon komolyan veszi a kérdést, és készek a teljes együttműködésre Németországgal a számítógépes rendszerek elleni támadások megakadályozására. A német kancellár a Csia-paóval tartott megbeszélésen közölte: a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez “tiszteletben kell tartani a játékszabályokat”.

A Der Spiegel című német lap korábban arról számolt be, hogy kémprogramokat fedeztek fel Merkel irodájában, a külügyminisztériumban, valamint a gazdasági és a kutatási minisztériumban működő számítógépes rendszerekben. A lap úgy tudja, hogy a hackertámadást a kínai hadsereghez vezették vissza az ügyet vizsgáló nyomozók.

A kínai külügyminisztérium vasárnap este, Angel Merkel német kancellár pekingi látogatása előtt már megjelentetett egy közleményt, amiben jelezték: a kínai kormány mindig is ellenezte és tiltotta a számítógépes rendszerek elleni hackertámadásokat.

Angela Merkel a ZDF német televízió kérdésére közölte, hogy nem kívánja kommentálni a Der Spiegelben megjelent cikket.