Kína 17,8 százalékkal növeli katonai kiadásait

Kína csaknem 18 százalékkal emeli katonai kiadásait ebben az évben. Ezt a parlament szóvivője, Csiang En-csu jelentette be vasárnap, egy nappal a törvényhozás éves ülésszakának megnyitója előtt.

A szóvivő szerint a katonai kiadások az állami költségvetés 7,5 százalékát fogják kitenni 2007-ben. Tavaly a büdzsé 7,4 százaléka ment védelmi célokra.

A parlamenti szóviviő hozzátette, hogy Kína katonai kiadásai az utóbbi években a lendületes gazdasági növekedéssel összehangban emelkedtek.

Az Egyesült Államokat jó ideje aggasztja a Kína katonai erejének gyors fejlődése.
Ezen belül is első sorban az, hogy Kína – megfelelő parlamenti ellenőrzés hiányában – könnyedén el tudja rejteni a közvélmény elől a tényleges katonai kiadásokat.

Robert Gtaes amerikai védelmi miniszter szerint – aki korábban a CIA főnöke volt – nem lehet tudni, mennyit költ Kína fegyverkezésre. “Gyanúm szerint a kínaiak többet költenek hadseregükre, mint amennyi az állami költségvetésben szerepel” – jelentette ki Gates.

A kínai parlament, az Országos Népi Tanács 3 ezer képviselőből áll, évente mindössze egyszer ül össze, két hétre. Az ülésszakon a parlament lényegében simán megszavazza a kommunista párt által elhatározott lépéseket.