KMKSZ-székház – Bocskor Andrea: az EU vegye védelmébe a kárpátaljai magyarokat

Brüsszel – Az Európai Uniónak védelmébe kell vennie a kárpátaljai magyarokat, ugyanis a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát ért szándékos támadás célja a magyarság közvetlen fenyegetése és megfélemlítése volt – szögezte le Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A képviselő kiemelte: az uniónak egyértelműen el kell ítélnie a terrorcselekményt, és fel kell szólítania az ukrán hatóságokat, hogy mielőbb derítsék ki az elkövető személyét, a megrendelőket és az ügy motivációját. Bizonyos erők egyre inkább azon dolgoznak, hogy felborítsák a rendet és a békét az ország nyugati részében, nemzetiségi konfliktust akarnak provokálni, amire az EU-nak reagálnia kell – mondta a néppárti képviselő.

A közlemény szerint Bocskor Andrea levélben kérte az Európai Néppárt elnökségét, hogy kísérje nyomon az ügy kivizsgálását, támogassa és vegye pártfogásába a KMKSZ további érdekvédelmi munkáját.

Keddre virradóra – térfigyelő kamerák felvételei szerint – egy kapucnit viselő ismeretlen a KMKSZ Ungvár központjában található székházának egyik ablakpárkányán robbanószerkezetet helyezett el, amely az illető távozása után nem sokkal működésbe lépett. A nagy erejű robbanás következtében jelentős részben kiégett a magyar szervezet irodájának három földszinti helyisége.

– MTI –