KM-portré Sallai Sándor

Sallai Sándor
Sallai Sándor
Az állattenyésztés kiváló szakembere. Tavaly júniusában lett a tiszaeszlári Eszlármangalica Kft. telepvezetője a Tiszadobon élő Sallai Sándor.

Az új munkahely nem volt idegen a számára, ugyanis a korábbi 26 évben is sertésekkel foglalkozott különböző beosztásban.
Tiszadobon is született Sallai Sándor. Az általános iskolát helyben végezte el, majd Balassagyarmaton a szakmunkásképző intézetben végzett állattenyésztő szakon. Aztán az állategészségőr szakon is továbbképezte magát, később Újhartyánban sertéstelep vezetői tanfolyamon tanult sikerrel.
Tiszadobon a termelőszövetkezetben dolgozott, majd a szövetkezet átalakult a Maladupi Kft.-vé.

Részt vett a maladupi sertés tenyésztésében, amely a magyar nagy fehér és a lapály kereszteződéséből alakult ki.Tavaly hívták Tiszaeszlárra, s igent mondott. Az új feladat, az új kihívás sok tanulással is járt együtt, de nem riadt vissza az új munkakörtől. Sokat kellett tanulnia ismét. Szakirodalmat olvasott, s tapasztalatszerzés céljából más telepeket is (Emőd, Nyírtass) meglátogatott. Autóval jár át lakóhelyéről munkahelyére. Ha hétvégeken szállítják az előírt súlyt elért mangalicákat, olyankor is bent van.

Fiatalabb korában tartott otthon szarvasmarhát, sertést, azonban napjainkban csak baromfijai vannak. A pihenést a televíziózás, illetve a család jelenti. Négy gyermeke van és három unokája. Az unokák Tiszadobon és Tiszadadán laknak, így gyakran felvidítják a nagypapát.
Kíváncsi vagyok arra is, vajon milyen húsa van a maglicának.
– Nekem nagyon ízlik – momndja befejezésül Sallai Sándor. – Jóval zamatosabb, mint a hagyományos sertésnek.

– M. Magyar László –