KM-Portré: Miczi Károly

Miczi Károly
Miczi Károly

Nyírturán, Nyírbogdányban és a környező településeken jól ismerik Miczi Károly nevét, hiszen számos bálban, mulatságban szolgáltatta már a zenét. Nem véletlen a zene iránti elkötelezettsége, ugyanis Vaján zenészcsaládba született 1952-ben. Az édesapja Debrecenben az Arany Bikában hegedült, a bátyja pedig Miskolcon zenélt.

Így számára is természetes volt a muszikával való barátság. Hegedülni tanult 8 éves korában, majd az általános iskola elvégzése után 1967-ben Miskolcra került, ahol a zongorázás alapjait sajátította el. Már 15 évesen megismerte az éjszakai életet, hiszen szórakozóhelyeken zongorázott. Akkoriban főleg sanzont játszott, illetve énekelt egy dobos kíséretében.
1971-ben megkezdte két éves katonai szolgálatát. A leszerelés után a BM vízirendészeténél helyezkedett el, s közel kilenc éven keresztül a fővárosban teljesített szolgálatot.

Aztán leszerelt, Nyírturára nősült, s ma is ott él családjával. Az önkormányzatnál van alkalmazásban, azonban a szabad idejében, a hétvégeken a főszerep a zenéé. Jól ismerik a környékbeli falvakban, több százan, ezren ropták már a táncot a muzsikájára. Most már segítsége is van, ugyanis leánya, a 16 éves Kornélia is részt vesz a munkában, énekével járul hozzá a mulatságok, bálok sikeréhez. Kornélia 3-4 órát is énekel, utána lepihen, s aztán már csak a papán múlik, milyen fergeteges hangulatot is varázsol a rendezvényre.

Miczi Károly egykoron családi zenekarról álmodott, hiszen van két fia is. A 22 éves István régebben dobolt, a 24 éves Zsolti pedig a kőműves szakmájával foglalkozik szívesebben, mint a zenéléssel. A pihenést a tévézés jelenti a számára, bár ritkán van rá ideje. Sokat gyakorol Kornéliával, főleg ha új számokat tanulnak be. Olyankor naponta négy órát is próbálnak.A fellépések leginkább szombatonként vannak, így vasárnapra marad a pihenés.

– M. Magyar László –