KM-portré: Korpai Dániel

Korpai Dániel
Korpai Dániel
Nyíregyháza – Második lett korcsoportjában a Nyíregyházán a közelmúltban megrendezett XI. Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen Korpai Dániel, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola növendéke.

Dániel ezzel az eredménnyel folytatta azt a hagyományt, amelyet pár évvel ezelőtt megkezdett:  2004-ben a Chopin országos zongoraversenyen szintén második lett, 2005-ben a Bartók Béla zongoraversenyen a negyedik helyet szerezte meg, 2006-ban egy újabb Chopin versenyen a harmadik helyen végzett.

2006-ban a Crescendo nyári művészeti akadémián Sárospatakon Artisjus különdíjat kapott.
Természetesen ezekért az eredményekért keményen meg kellett dolgoznia Dánielnek. Már  2-3 évesen ismerkedett otthon a pianíno billentyűivel, majd 4 évesen zeneóvodába járt Hudivók Mariannhoz, aki beajánlotta Ortutay Évához. Éva néni meglátta a kisfiúban a tehetséget, s azóta is a zongoratanára. 
A beszélgetésünk során fény derül arra is, vajon honnan a zene iránti fogékonyság. – A nagyapám Pál Gyulafestőművész volt, akit én már sajnos nem ismerhettem. Sok hangszeren játszott, valószínűleg tőle örököltem az érdeklődést a zene és a művészet iránt. Napi 2-2,5 órát gyakorolok, ha pedig versenyre készülök, akkor ennél jóval több időt töltök a zongoránál.

A mostani versenyen Bach, Berkovics és Debussy-műveket zongoráztam. Tanárnőmmel együtt szoktuk eldönteni, hogy mit játszom a versenyeken. Volt már arra is példa, hogy mástól hallottam egy darabot, s annyira megtetszett, hogy én is megtanultam . Ilyen mű volt most Debussy Arabesque című szerzeménye.
Dániel a Kodály Zoltán Általános Iskolában hetedik osztályos tanuló. Sokoldalúságát mutatja, hogy nemcsak a zene áll közel hozzá, hanem több kedvenc tantárgy is: a kémia, a fizika és a matematika.

– M. Magyar László –