KM-PORTRÉ: Szilágyi Pál szabó

Szilágyi Pál
Szilágyi Pál
Baktalórántháza – Megszámlálhatatlan nadrágot, zakót, mellényt, öltönyt a 60 év alatt a jó Singer varrógépével amelyet a felszabadulás után vettek szülei egy tehén áráért.

Már 8 éves korában tudta, szabó akar lenni! Rabul ejtette a varrógép zörgése, ütemes hangja, amikor édesapjával nadrágot mentek venni egy szabómesterhez. Az 1930. január 22-én Baktalórántházán született Szilágyi Pál gyermeki elhatározásából valóság lett. Az általános iskola után Nyíregyházán inaskodott.

Fél év próbaidő után leszerződtette mestere. Amikor 2 év után bebizonyosodott, hogy precíz, szép ruhadarabokat tud varrni, ’49 augusztusában felszabadulhatott, ’54-től pedig kiváltotta az ipart, amihez az engedélyt három év után adták. Mivel „katonáéknál” Veszprémben is szükség volt ruhára, nadrágra, ott is szabó volt.

A szabómesterség titka a szabásminták jó elsajátítása mellett a pontos méretvétel. Az egyedi ruhadarabokat csak ez alapján lehet pontosan elkészíteni. Persze szeretet nélkül mit sem ér az egész. Pali bácsi egy-egy ruhadarabba belevarrja szívét-lelkét.

Legnagyobb öröme, ha a karöltős-próbán már tetszik gazdájának az öltöny, és amikor készen van, mintha csak ráöntötték volna. Készen már egyszerű, pedig csak a mester tudja hány ezer öltés, filc kell addig egy nadrágba, zakóba, amíg elkészül.

Sorolja is mestersége szakszavait: pikérozás, dufnádolás, rantallérozás, staférozás, kantolás, stószolás. Míg ezek a műveletek évtizedek óta állandóak, a ruhák anyagai folyton változtak az évek során. Varrt terliszterből, angol és olasz szövetből, jerseyből, hágó szövetből, nemezből, farmerból, keverékszövetekből. Megszámlálhatatlan nadrágot, zakót, mellényt, öltönyt a 60 év alatt.

A jó Singer varrógépét a felszabadulás után vették szülei egy tehén áráért, amit akkor 1000 forintban mértek. Mindig vigyázott rá, ma is ezzel dolgozik. Pali bácsi büszke arra, hogy 60 év alatt egyetlen órát sem volt táppénzen.
Ha még egyszer kellene választanom, én akkor is szabó lennék! Nekem ehhez van türelmem – mondja. Ma is elkezdi munkáját, minden reggel leül a varrógép elé. A Singer hangja ma is olyan csodálatos számára, mint 60 évvel ezelőtt.

– Némethné Csubák Éva –