Klublicensz: Most még nem veszik (túl) szigorúan

Klublicensz: Most még nem veszik (túl) szigorúan
Bőcs, Kazincbarcika, Mezőkövesd – Van hol kevesebb, van ahol több tennivaló van a klublicenszel kapcsolatban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége a legutóbbi ülésén határozott arról, hogy az NB II-ben is bevezetik a hazai élvonalban már évek óta kötelező jelleggel működő klublicensz rendszert. A szövetség munkatársai tájékoztatót tartottak az érintett klubok képviselői részére, útmutatást adtak a március 12-ig benyújtandó licenckérelemmel kapcsolatban. Érdekesség: a licenceljárás mellett külön szabályozzák a stadionokkal kapcsolatos elvárásokat is. A másodosztályúakat érintő folyamat a nemzetközi (UEFA) és NB I-es licencek eljárásával együtt történik majd, ami azt jelenti, hogy a kérelmeket mindenkinek egységesen március 12-ig kell leadnia, ezt követi folyamatosan zajlik azok elbírálása, s a licencek kiadása, ennek legvégső határideje: május 31.

A Mezőkövesd-Zsóry háza táján minden rendben van, a matyóföldiek már most is megfelelnek az MLSZ által a  klubokkal szemben támasztott követelményeknek.
– Amikor keresztül vittük, hogy maradjon a két csoportos, 2×16-os NB II, cserében, mintegy kompromisszumként elfogadtuk a második vonalra vonatkozó klublicensz rendszert – mondta Vojtekovszki Csaba, a kövesdiek sportigazgatója. – Elég terjedelmes a „paksaméta”: az összes engedélytől kezdve az utánpótlás programig mindent be kell nyújtanunk. Hála a közelmúlt jelentős fejlesztéseinek, egyesületünk jó helyzetben van, így nem kell aggódnunk. Rendelkezünk fedett lelátóval, ülőhelyekkel, irodaházzal, informatikai háttérrel, személyzettel és klubmodellünkben sincsenek lyukak, vagyis mi készen állunk a dokumentumok postázására. Persze tudjuk, hogy a klublicenszet ebben az évben még nem veszik túlságosan szigorúan, a 2010-et az MLSZ átmeneti időnek szánja, mi azonban nem kérünk türelmet.


Hozzá kell látni

A másfél esztendős türelmi idő jól jön a Hernád-partiaknak – tudtuk meg Tóth Lászlótól, a Bőcs KSC klubmenedzserétől.
– Alapvető gondjaink szerencsére nincsenek – jegyezte meg a DVTK sportigazgatójaként is dolgozó szakember. – Öltözőink megfelelőek, de a helységek kisebb átalakítására bizonyosan szükség lesz. A több száz néző  befogadására képes fedett lelátó kialakításához minél hamarabb hozzá kell látnunk. Ennek költsége az idei büdzsénkben szerepel, ezért nem fáj a fejem, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a bőcsi szurkolók is összkomfortos körülmények között bíztathatják kedvenceiket. Kisebb hiányosságunk van még az orvosi kellékek és berendezések terén, de a pálya közelében lévő intézmény, amely defibrillátorral is rendelkezik, szükség esetén klubunk igényeit is kielégíti.


El lehet készíteni

A Kazincbarcikai SC technikai vezetője, Kőrösi Róbert az alábbiakat jegyezte meg ezzel kapcsolatban.
– Mi úgy gondoljuk, ez egy hasznos lépés, mert ki fogja szűrni az esetleges visszásságokat és jó, mert próbál egyfajta egységes arculatot adni ennek az osztálynak is, mind pénzügyi, mind infrastrukturális téren. Kaptunk ismertetőt, nyomtatvány-mintákat, ezek alapján el lehet majd készíteni az anyagot, nem olyan bonyolult. A Kazincbarcikai SC az adminisztrációs kitételeknek nagyjából már most megfelel, hiszen többek között megvannak az adott személyek az adott posztokra. Az illetékesek mindenhol fel fogják térképezni, rögzíteni fogják az adott helyzetet, mondjuk a stadion esetében, s el fogják mondani, hogy ehhez képest miket kell majd megcsinálni.

 


Edzőmeccs

Ma két megyei csapatunk egymással találkozik, felkészülési találkozó keretében. A Mezőkövesd-Zsóry 17 órától hazai környezetben fogadja a KBSC-t.

Forrás: Észak-Magyarország