KLÍMA – Óriási jégtömbök szakadtak le az Északi-sarki jégmezőről

A globális felmelegedés újabb jeleként húsz négyzetkilométer felületű jégtömb szakadt le két darabban az Északi-sarkvidék közeli kanadai jégmezőkről a Kanadai Sarki-Szigetvilágban, jelentették a kanadai jégfigyelő szolgálatok. Három év óta ez volt a legnagyobb jégleválás az Északi-sarkvidéken.

A 2005-ös augusztusi esetben egy 66 négyzetkilométeres jégtábla vált le a szárazföldhöz kapcsolódó jégmezőről. Akkora energiafelszabadulással járt ez, hogy észlelte a 250 kilométerrel távolabbi kanadai földrengéstani állomás. De csak később, a műholdas felvételek alapján derítették ki, hogy mi okozta a rengést.

A mostani két jégsziget július 22 táján, a másik július 22-ről 23-ra virradóan történt, állapította meg a kanadai jégfigyelő szolgálat műholdfelvételek és repülőgépes megfigyelő repülések alapján. A két jégdarab az Ellesmere-szigethez kapcsolódó jégmezőről vált le. A Magyarországnál kétszer nagyobb sziget északi partjai mentén 5 óriási jégmező van, ezek a tengervízből keletkeztek 4 ezer éve, több mint 10 méter vastagok, de hozzá vannak fagyva a parthoz. A 20. század folyamán ennek az 5 nagy jégmezőnek a 90 százaléka eltűnt.

Áprilisban fedezeték fel, hogy az 5 jégmező legnagyobbika, a Ward Hunt össze-vissza van repedezve, vagyis láthatóan megindult a szétesése. Most erről a jégmezőről szakadt le a két nagy jégtábla.