KLÍMA – Mindegy, mi okozza a globális felmelegedést – az amerikai republikánus alelnökjelölt szerint

Az amerikai republikánusok alelnökjelöltje, Sarah Palin szerint nem számít, hogy az emberi tevékenység okozza-e az általános felmelegedést. A politikusnővel magyar idő szerint szerda hajnalban sugárzott interjút a CBS amerikai rádió és tévéhálózat.

“Én nem hibáztatom kizárólag az emberi tevékenységet a klímaváltozás miatt, mert a világ időjárása ciklikusan változik, és a történelem során voltak már (klíma)változások” – jelentette ki Palin, akit John McCain elnökjelölt választott alelnökjelöltül.

“Tulajdonképpen nem számít, mi okozza a klímaváltozást. Az számít, hogy a változás valós, és valamit csinálni kell” – mondta Palin.

Korábban – még mielőtt alelnökjelöltté választották – Palin olyan kijelentéseket tett, hogy szerinte a felmelegedést nem az emberi tevékenység okozza.

Az ENSZ kormányközi szakértői munkacsoportjában a világ országait képviselő klímatudósok egyértelműen kimondták, hogy a Föld klímájának melegedése már elkezdődött, és a folyamat fő oka az emberi tevékenység, az üvegházhatást okozó gázok termelése.

Az iparilag fejlett legfontosabb országok közül az Egyesült államok az egyetlen, amely nem ratifikálta az ENSZ klímavédelmi keretegyezményének 1997-es kiotói jegyzőkönyvét, amely a felmelegedést okozó gázok kibocsátásának visszaszorítását írja elő.

Palin Alaszka kormányzója, és ez az állam az Egyesült Államok legnagyobb energiatermelője. Palin támogatja azt, hogy Alaszkában egy természetvédelmi övezetben olajfúrásokat kezdjenek, és keresetet indított a washingtoni kormányzat azon döntése ellen, amely veszélyeztetett fajjá nyilvánította a jeges medvét.

Palin az ismeretlenség homályából lépett elő, amikor alelnökjelöltté választották, és azóta több nyilatkozatával is nevetségessé tette magát. Például akkor, amikor kijelentette, hogy megbízható külpolitikai ismeretekkel rendelkezik annál fogva, hogy Alaszka közel van Kanadához és Oroszországhoz.Sporthírek