KLÍMA – Lengyelország fúrja az EU CO2-csökkentési tervét

Lengyelország azért lobbizik, hogy az Európai Unió csak fokozatosan léptesse életbe a klímavédelmi intézkedéseket. Az üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátás korlátozására az EU már 2013-ban be akar vezetni egy kemény anyagi ösztönzőt, Varsó ezt 2020-ig akarja kitolni.

Az Európai Bizottság – az EU végrehajtást irányító szerve – januárban azt javasolta, hogy az EU 2020-ra csökkentse 20 százalékkal a széndioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest. E cél érdekében a termelőknek pénzért kellene megváltaniuk a CO2-kibocsátási kvótákat. A kvótavásárlás már 2013-ban indulna.

Most a kiotói ENSZ-egyezmény szerint egyes országok számára van CO2-kibocsátási kvóta megállapítva, számítások alapján, és ingyen. Amelyik ország nem tudja e limit alá szorítani a széndioxid-termelését, az kénytelen más, sikeresebb országtól pénzért venni kihasználatlan kvótát.

A Bizottság javaslata szerint 2013-tól az EU-n belül a vállalatoknak is lenne kvótájuk, ráadásul nem ingyen kapnák, hanem pénzért kellene megváltaniuk.

Lengyelország most azt javasolja, hogy a vállalati CO2-kvóták rendszerét csak fokozatosan vezessék be 2013 és 2020 között.

Lengyelország szénben gazdag országként az energiát szinte kizárólag szénerőművekben állítja elő. Ebben a helyzetben aggódik, hogy a szigorú CO2-kibocsátási korlátozás bevezetése sokba kerülne neki.

“Mi nem akadályozzuk az EU tervét, sőt, lényegében támogatjuk” – jelentette ki a lengyel környezetvédelmi minisztérium szóvivője az AFP francia hírügymnökségnek.

A lengyel környezetvédelmi miniszter, Maciej Nowicki szeptember végén már hivatalosan is beterjesztette az ötletét az Európai Bizottságnak.

“Várjuk, milyen támogatásra talál a javaslatunk az EU környezetvédelmi minisztereinek október 20-21-i luxemburgi ülésén” – mondta a zöldtárca szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország más “szenes” országokkal együtt blokkolni akarja-e a CO2-kibocsátás korlátozást célzó határozat elfogadását, a varsói környezetvédelmi minisztérium szóvivője így válaszolt: “Most úgy néz ki, hogy nem kell majd semmit sem blokkolnunk”.Sporthírek