KLÍMA – Japán 80 százalékkal akarja csökkenteni a CO2-kibocsátását

A japán kormány kedden elfogadta azt a tervet, amely szerint 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátást, és létrehozzák az európaihoz hasonló széndioxidkvóta-kereskedelmet. Az is szerepel a tervben, hogy fejlesztik a kutatásokat a keletkezett széndioxid föld alatti tárolására.

Fukuda Jaszuo miniszterelnök elkézelését hevesen bírálják a vállalati vezetők, különösen az acélgyártásban és az energetikai iparban, azzal érvelve, hogy a klímavédelmi terv ártani fog az amúgy is gyengélkedő gazdaságnak.

A környezetvédők viszont azért kritizálják az első látásra ambiciózusnak tűnő tokiói tervet, mert az nem tartalmaz konkrét célokat a következő évtizedre. Márpedig klímaszakértők szerint a következő 10 év a kritikus időszak, ebben dől el, hogy megfelelő erőfeszítésekkel meg lehet-e még fékezni a Föld éghajlatának már beindult felmelegedését.

A tokiói kormány által elfogadott terv értelmében az év végéig létrehoznak egy ahhoz hasonló CO2-kvótakereskedelmi rendszert, amely már jól működik az Európai Unióban. De a japán kvótakereskedelem az idén még csak kísérleti lesz.

A japán kormányterv szerint ösztönözni fogják a kutatásokat azzal a céllal, hogy az erőművek és gyárak által termelt széndioxidot kinyerjék a füstből, és a föld alá sajtolják. Ezt a technológiát 2020-ra országosan be akarják vezetni.

Ugyancsak 2020-ra 10-szeresére kívánják emelni a napenergia hasznosítását, 2030-re pedig 40-szeresére. A terv szerint 2018-ra 9 új atomerőművet építene Japán.